Achteruitgang Berg Barmhartigheid

Straat Jan Botermanstraat
Locatie Jan Botermanstraat 4 (Gent)

Jan Botermanstraat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Vermoedelijk laat 15de-eeuws, een van de oudste privéwoningen van de wijk Prinsenhof. De woning is een opvallend gebouw door zijn imposante voortrapgevel.

Beschrijving

Jan Botermanstraat 4, de voormalige achteruitgaan van de Berg van Barmhartigheid, is beschermd als monument.

Jan Botermanstraat 4 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als één van de oudste woonhuizen in traditionele bak- en zandsteenbouw daterend uit het einde van de 15de of begin 16de eeuw gelegen in de oude stadswijk, zogenaamd Prinsenhof;

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als laat 15de-eeuwse woning met kenmerkende bak- en zandsteenbouw met vrij gesloten karakter, grote voor- en achtertrapgevel, brede tudorboogvormige poort als enige toegang en kruis- en bolkozijnen als doorbreking, halfronde traptoren met spiltrap achteraan en de bewaarde binnenstructuur met zware moerbalken met typisch peerkraalprofiel, kruisgewelven in de doorrit en de kelder en de vrij unieke sporen van renaissancedecoratie in sjablonentechniek aan de nis in de gang.