Teksten van Middenneolithische site Hermansheuvel

middenneolithische site Hermansheuvel_29-03-2016 ()

De middenneolithische site op de Hermansheuvel is een Michelsbergnederzetting, beschermd als archeologisch zone, in een voor die periode kenmerkend aardwerk, waarvan de grachten goed bewaard zijn gebleven. In het verleden werden hier bovendien grote concentraties lithische artefacten aangetroffen.

Middenneolithische site Hermansheuvel tekst d.d. 14/07/2014 ()

Afbakening van de bescherming

De resultaten van het archeologisch onderzoek laten toe om de middenneolithische site op de Hermansheuvel nauwkeurig af te bakenen. Enkel de percelen die binnen het aardwerk vallen werden opgenomen in de afbakening van de bescherming:

• De percelen 19C2, 19F2, 19G2, 19H2 en 19K2 liggen op het plateau van de Hermansheuvel. Grote delen van de percelen 19H2 en 19K2 (circa 75 procent) maken deel uit van het aardwerk. Op de percelen 19C2 en 19G2 zijn ook aanzienlijke delen van het aardwerk gelegen (respectievelijk circa 66 en 33 procent). Zowel de binnen- als buitengracht bevinden zich op die percelen. In perceel 19F2 is alleen in de zuidwestelijke hoek een klein deel van de buitengracht aanwezig, maar de spreiding van de oppervlaktevondsten loopt nog door tot buiten de grachten. Deze percelen zijn beschermenswaardig.
  • De percelen 20B2 en 19W liggen in de zuidelijke en westelijke periferie van het aardwerk. De scheiding tussen deze twee percelen ligt echter net op een holle weg die op de binnengracht is georiĆ«nteerd en mogelijk daarin zijn oorsprong kent. Restanten van de grachten en eventuele andere sporen en vondsten zijn nog op deze percelen aanwezig. Deze percelen zijn beschermenswaardig.
  • De percelen 19E2, 19V en 19M2 bevinden zich volledig buiten het aardwerk en leverden nauwelijks oppervlaktevondsten op. Perceel 19M2 is bovendien sterk aan erosie onderhevig. Deze percelen zijn niet beschermenswaardig.
  • De kleine percelen waarop hoogspanningsmasten staan (19A2 en 19Z) liggen buiten en binnen het aardwerk, omringd door de beschermenswaardige percelen 19K2 en 19G2. Ze werden echter door de plaatsing van de masten grondig verstoord en zijn daarom niet beschermenswaardig.

Waarden

De middenneolithische site op de Hermansheuvel is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische en wetenschappelijke waarde : Op de Hermansheuvel in Assent werd circa 6000 jaren geleden een aardwerk uit de middenneolithische Michelsbergcultuur aangelegd. Er zijn momenteel slechts drie gelijkaardige middenneolithische aardwerken gekend in Vlaanderen. De grachtstructuren van het aardwerk zijn goed bewaard gebleven in de bodem, samen met grote hoeveelheden ceramiek en lithisch vondstmateriaal. De aanleg van dergelijke structuren betekende een grote investering voor deze vroege landbouwgemeenschappen en namen ongetwijfeld een belangrijke plaats in hun leefwereld in. Er zijn tevens verschillende activiteitenzones herkenbaar in de verspreiding van de oppervlaktevondsten, wat op een goede bewaringtoestand wijst en zeldzame onderzoeksmogelijkheden biedt. Deze site vormt een uiterst waardevolle bron van informatie rond vele aspecten van het leven en handelen van de mens uit deze periode. De site is dan ook een belangrijke archeologische zone en dient beschermd te worden te worden met het oog op behoud enerzijds en toekomstig onderzoek anderzijds.