Stadswoningen: apotheekpui en -inrichting

Besluiten

Terrasmuur, siervazen, monumentale trap, apotheekpui en apotheekinrichting en Sint-Pietersplein met huizenblokken

De apotheekpui en –inrichting op het Sint-Pietersplein zijn beschermd als monument.

Waarden

De apotheekpui en apotheekinrichting zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als apotheek opgericht door de coöperatieve winkelvereniging, de “Samenwerkende Maatschappij Vooruit” die naast andere winkels, sinds 1885 verschillende volksapotheken had geopend in de stad. De ontwerper, architect F. Dierkens had in 1911-1914 reeds het “Feestpaleis van Vooruit” in de Sint-Pietersnieuwstraat gerealiseerd.

artistieke waarde

als een voor Gent unieke winkelpui in een overgangsstijl van art nouveau naar art deco ontworpen door architect F. Dierkens in 1924 met vooral opmerkelijke en kleurrijke bovenlichten in glas-in-lood met typische art decobloemmotieven, alsook van de intact behouden apotheekinrichting in art decostijl met houten etalagekasten, wandkasten en toonbank.

Stadswoningen

Kramersplein 1-2, Sint-Pietersplein 16-27, 29 (Gent)
Zuidelijke gevelwand van zeventien traveeën met een gelijkaardige compositie als de andere gevelwanden van het Sint-Pietersplein van telkens twee identieke hoekpanden, twee zijpanden van drie traveeën en een centrale partij van vijf traveeën. Nummer 26 met een art-nouveaupui van een apotheek. Aansluitend bij de pleinwanden ontwerpen gevels aan het verbindingsstraatje met het Kramersplein.