Beschermd monument

Woning Haegens

Beschermd monument van tot heden

ID
10184
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10184

Besluiten

Woning ontworpen door Huib Hoste
definitieve beschermingsbesluiten: 06-03-1997  ID: 3156

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat Woning Haegens, ontworpen door Huib Hoste, met inbegrip van het omgevende perceel met de tuin.Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu architecturale waarde:
- Opgetrokken als woning in 1931 naar ontwerp van Huib Hoste in de voor deze periode revolutionaire Internationale Stijl. Vrijwel intact bewaard en markant voorbeeld van deze strekking met een sterke volumewerking en vernieuwende functioneel gerichte ruimtewerking in de hand gewerkt door het betonskelet.
- Deze woning is een eerste realisatie van Hoste in de Internationale Stijl en getuigt van een persoonlijke sterk doordachte kennis van de mogelijkheden van deze architectuurrichting.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als voorbeeld van een driegevel woning die gerekend wordt tot de meest gave realisaties van Huib Hoste, een van de belangrijkste modernistische bouwmeesters in Vlaanderen in de jaren 1920- 1930.
Hoste heeft tevens gepoogd om bij dit gebouw organische materialen bij de interieurafwerking te integreren om zo een warmere sfeer op te roepen. Belangrijk hierbij is ook de introductie van een tussenwand met glas in lood, die subtiele, overwegend bruine kleurschakeringen vertoont en aldus aansluit bij de binnenaankleding.

sociaal-culturele waarde

in casu belevingswaarde:
- Als voorbeeld van een moderne woning met een visueel waarneembare wisselwerking tussen het binnen en het buiten.
- Als voorbeeld van een sterk beeldbepalende constructie binnen het verstedelijkt interbellumweefsel in de Stationswijk te Zele.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Woning Haegens

Stationsstraat 11 (Zele)
Woonhuis gebouwd in 1931 in opdracht van Gustav Haegens naar ontwerp van architect Huib Hoste en opgetrokken in de Internationale Stijl. Zowel de bouwtechniek als de kubistische vormgeving met een dynamisch volumespel en rechthoekige muuropeningen sluiten volledig aan bij de nieuwe zakelijkheid en het functionalisme van de interbellumarchitectuur.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.