Beschermd monument

Kerk en klooster der Ongeschoeide Karmelieten: Kluizenhof in kloostertuin

Beschermd monument van tot heden

ID
10186
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10186

Besluiten

Geografisch pakket Prinsenhofbuurt
definitieve beschermingsbesluiten: 13-11-2001  ID: 3768

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Kluizenhof opgetrokken anno 1657 in de kloostertuin van het klooster der Ongeschoeide Karmelieten of discalsen is beschermd als monument.



Waarden

Het zogenaamde Kluizenhof in de kloostertuin der ongeschoeide karmelieten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als een kenmerkend en uitzonderlijk goed bewaard voorbeeld van kloosterarchitectuur uit de contrareformatietijd, ook wat betreft de binneninrichting met cellen en kapel; het Kluizenhof is niet ingebouwd in andere kloostergebouwen, wat de architectuurhistorische waarde verhoogt; de historische waarde wordt verder ondersteund omdat het hier gaat om een vorstelijke schenking op terreinen die vroeger deel uitmaakten van het Prinsenhof.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kerk en klooster der ongeschoeide karmelieten of discalsen

Burgstraat 46 (Gent)
De orde der geschoeide karmelieten kocht in 1651 een deel aan van het voormalige Prinsenhof, het zogenaamde Leeuwenhof. In de noordoosthoek van de huidige tuin staat nog een 15de-eeuws bakstenen gebouw dat een restant is van het Leeuwenhof, circa 1440 gebouwd in de tuin van het Prinsenhof. In 1657, schenking van een stuk grond ten noordwesten van de tuin door aartshertog Leopold van Oostenrijk voor het bouwen van een kluis met kapel, gewijd aan de Heilige Leopoldus. De oudste kloostergebouwen dateren van de tweede helft 17de eeuw: de west- en zuidvleugel van 1668, vanaf 1687 uitgebreid met de noordvleugel. De kloostergebouwen zijn gegroepeerd rondom een vierkante kloostergang en toegankelijk via een barok poortje. De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1703 naar ontwerp van broeder Leonardus van Langenhove.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.