Beschermd monument

Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden
ID: 10188   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10188

Besluiten

Dekenij en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-1997  ID: 3172

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dekenij van de Sint-Ludgerusparochie. De omgeving van de dekenij, met inbegrip van de tuin van het gebouw, de bijgebouwen, de school aan het Heilig Hartplein, het 19de-eeuwse hek en de twee neoclassicistische burgerhuizen in de De Deckerstraat, is als dorpsgezicht beschermd.Waarden

De dekenij, bestaande uit zeven 18de-eeuwse en drie 19de-eeuwse travee├źn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als herenwoning opgetrokken rond 1737 door pastoor Joannes Dionysius Jacobs. Oorspronkelijk bestaande uit een herenwoning met omvangrijke bijgebouwen. Onder pastoor Livinus Marquenie werd rond 1875 het exterieur aangepast en het gebouw uitgebreid met een oostelijk aanbouwsel.

artistieke waarde

als eenvoudige typisch 18de-eeuwse herenwoning aangepast in de 19de eeuw, met vrijwel intact bewaarde interieurindeling en decoratie in regencestijl en salon met uniek midden-18de-eeuws goudlederbehang.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand gebouw, ten noorden van de decanale Sint-Ludgeruskerk. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen, een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument.