Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Beschermd monument van 25-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zele
Deelgemeente Zele
Straat Heilig Hartplein
Locatie Heilig Hartplein 9 (Zele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42028/105.1
  • OO000544

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dekenij Sint-Ludgerusparochie

Heilig Hartplein 9, Zele (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen alleenstaand gebouw, ten noorden van de decanale Sint-Ludgeruskerk. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen, een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dekenij van de Sint-Ludgerusparochie. De omgeving van de dekenij, met inbegrip van de tuin van het gebouw, de bijgebouwen, de school aan het Heilig Hartplein, het 19de-eeuwse hek en de twee neoclassicistische burgerhuizen in de De Deckerstraat, is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De dekenij, bestaande uit zeven 18de-eeuwse en drie 19de-eeuwse traveeën is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als herenwoning opgetrokken rond 1737 door pastoor Joannes Dionysius Jacobs. Oorspronkelijk bestaande uit een herenwoning met omvangrijke bijgebouwen. Onder pastoor Livinus Marquenie werd rond 1875 het exterieur aangepast en het gebouw uitgebreid met een oostelijk aanbouwsel.

artistieke waarde

als eenvoudige typisch 18de-eeuwse herenwoning aangepast in de 19de eeuw, met vrijwel intact bewaarde interieurindeling en decoratie in regencestijl en salon met uniek midden-18de-eeuws goudlederbehang.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.