Turbinezaal electriciteitscentrale S.P.E.

Straat Ham
Locatie Ham 68 (Gent)

Ham 68, Gent (Oost-Vlaanderen)

De bouw van de centrale aan de Ham werd aangevat in 1924, in opdracht van het stadsbestuur van Gent. De plannen voor de turbinezaal werden in 1930 goedgekeurd. Grote zaal met een lengte van circa 200m (10 traveeën inclusief controlekamer), breedte van circa 29 meter en hoogte van circa 36 meter.

De turbinezaal van de elektriciteitscentrale S.P.E. in Ham is beschermd als monument.

Waarden

De turbinezaal van de elektriciteitscentrale S.P.E. is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als uniek en fraai voorbeeld van een turbo-alternatorenzaal behorend tot een elektrische centrale, anno 1930, opgericht in een door de 'art-déco' stijl beïnvloede architectuur en heden nog uitgerust met 4 oorspronkelijke turbo- alternatoren met hun toebehoren;
Als een goed bewaard restant van de oude elektriciteitscentrale die door de Stad Gent in 1924 werd opgericht;
Als een materiële getuige van een belangrijk initiatief dat toentertijd door een grote stad kon worden genomen om tegemoet te komen aan de snel groeiende behoefte aan elektriciteit bij haar bevolking .