Kartuizerklooster: verbindingsvleugel tussen kapel en priorswoning

Verbindingsvleugel tussen priorswoning en kapel van kartuizerklooster

Beschrijving

Op 18-07-1996 zijn de voormalige priorswoning en kapel van het voormalige kartuizerklooster, heden het psychiatrisch ziekenhuis en revalidatiecentrum Sint-Jan-in-Deo, beschermd als monument. Deze bescherming is uitgebreid op 23-05-2001 met de verbindingsvleugel tussen de woning en kapel.

Waarden

De verbindingsvleugel tussen de beschermde voormalige prioriswoning en kapel van het voormalige kartuizerklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als restant van het midden 17de-eeuwse kleine pandhof waarvan het -in 1872 verhoogde volume nog bewaard is gebleven. In 1810 werd deze vleugel aangepast in empirestijl tot luxueuze receptievleugel naar het ontwerp en zelfs gedeeltelijk door architect Montoisy. Hiervan getuigen nog de zogenaamde Palladiaanse toegangsdeur en venster, de nog bewaarde indeling van het gelijkvloers met toegangsdeur tot de antichambre en stucwerkplafond van de zogenaamde spiegelzaal.

historische waarde

Als restant van het circa 1480 ontstane klooster van de Derde Orde van St. -Franciscus. De verbindingsvleugel ontstond als onderdeel van het kleine pandhof dat onder prior Justus de Nokere van de kartuizerorde rond 1660 werd opgericht. Na de opheffing door keizer Jozef II in 1783 kreeg het klooster diverse functies waaronder deze van kruitmagazijn, kazerne, militair hospitaal, danszaal. In 1799 werd het domein aangekocht door Lieven Bauwens die het complex inrichtte tot een nieuw type domein met een vleugel bestemd voor ontvangsten en genodigden, een woon- en kantoorvleugel en de fabrieksgebouwen binnen hetzelfde domein. De verbouwing van de vleugel tot receptievleugel in empirestijl had plaats in 1810 naar de plannen en door Montoisy. In het empiresalon -de zogenaamde spiegelzaal- werd op 24 december 1814 na de tweede vrijheidsoorlog het vredesverdrag tussen de Verenigde Staten en Engeland ondertekend. In 1844 werd het domein aangekocht voor de broeders van St.-Jan de Deo die het in de loop van de 19de eeuw en de 20ste eeuw aanpasten en uitbreidden tot ziekenhuis en tenslotte tot psychiatrische kliniek. Sinds 1946 gefusioneerd met de broeders hiƫronymieten. De voormalige receptievleugel werd in 1872 voorzien van een tweede verdieping en circa 1950 werd het interieur grondig verbouwd.

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.