Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Villa met interieur, bijgebouw, poort en afsluitende straatmuur

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de villa Eugeen Burm of kasteel van de Dijk, met inbegrip van het interieur, het bijgebouw aan de straat en de poort en straatmuur van het domein.

Waarden

De villa met inbegrip van de interieurinrichting onroerend door bestemming, het bijgebouw aan de straat, de poort en de afsluitende straatmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zeldzaam voorbeeld van art-nouveauvilla met poort en bijgebouw in cottagestijl. Het bijgebouw is opgebouwd in een rijke cottagestijl, volledig geïnspireerd op de Engelse voorbeelden. De poort is een verfijnde art-nouveauschepping met zwierig gebruik van het zweepslagmotief bij het smeedijzeren hek.
De art-nouveauvilla is wat stijl betreft schatplichtig aan de Engelse 19de-eeuwse cottagestijl. Diverse elementen zoals het pseudovakwerk, de erkers, vensters, alsook het bouwmateriaal en ook in enige mate de interieurafwerking vinden hun inspiratie bij deze stijl. Deze inspiratiebron werd op een zeer gelukkige manier gecombineerd met de principes van de art nouveau, die toen haar hoogtepunt kende. De functionele inbreng, de organisatie van de ruimtes, het gebruik van glas in lood, ornamenten en interieurelementen zijn aanwinsten uit de art nouveau. Van groot belang is de binnenaankleding gerealiseerd door de werklieden van de scheepswerf van Eugeen Burm. Met prachtige materialen werd een gepersonaliseerde binneninrichting verwezenlijkt die haar inspiratie vond in de neo-Vlaamserenaissance-stijl, de art nouveau en de Engelse cottagestijl.

historische waarde

als art-nouveauvilla en poort gebouwd in 1900, bijgebouw in cottagestijl daterend van 1903, en domeinafsluitende bakstenen muur opgetrokken in opdracht van Eugeen Burm, houthandelaar.
De site was oorspronkelijk een oude handelsvestigingsplaats van de Baudeloo-abdij langs de Schelde, overgenomen door een particulier in 1802. Uitgebreid en aangepast, zodat het de grondslag vormde van een zeer voorspoedige ambachtelijke en industriële wijk "Zele-dijk".

sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: : omwille van de ligging aan de Scheldedijk omringd door weilanden en bij het gehucht Dijk waarmee het historisch nauw verwant is. Het gehucht Dijk dankt zijn ontstaan grotendeels aan de activiteiten van Eugeen Burm, zijn familie en voorouders.

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.