Kapelhof

Beschermd monument van 03-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zele
Deelgemeente Zele
Straat Kouterstraat
Locatie Kouterstraat 108 (Zele)
Alternatieve naam Capelle-huys

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42028/108.1
  • OO000843

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapelhof

Kouterstraat 108, Zele (Oost-Vlaanderen)

In 1665 liet onderpastoor Christiaan van der Borcht (of Verborcht) ten noorden van de Kouterkapel een herenhuis bouwen, het zogenaamde Capelle-huys, later zogenaamd het Kapelhof. In 1875 werd het gebouw uitgebreid met een kloosterkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het voormalige kapelhof bij de Kouterkapel en de uitbreiding met neoclassicistische kloosterkapel uit 1875.

Waarden

Het voormalige kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als in kern 17de-eeuwse herenwoning verbonden met de geschiedenis van de als monument beschermde Kouterkapel. Herenwoning opgebouwd in 1662 door onderpastoor Van der Burght en kort daarop bewoond door religieuzen die de kapel onderhielden. In 1875 uitgebreid met een ruime neoclassicistische kloosterkapel.

artistieke waarde

als in kern 17de-eeuwse barokke herenwoning waarvan de kelder en het barokke middenrisaliet nog bewaard zijn. De uitbreiding van de woning met een grote intact bewaarde neoclassicistische kloosterkapel in 1875 betekende een verrijking voor deze historische site.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.