Dominicanenklooster: Dominicanenkerk

Dominicanenkerk

De Dominicanenkerk van het Dominicanenklooster te Gent is beschermd als monument.

De dominicanenkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Vroeg neogotische kerk (meer bepaald de Style à la Cathédrale) met een interieuraankleding uit de vroege neogotiek, Reformed Gothic, late neogotiek en een enkel element uit de art deco.
De kerk behield volledig zijn architecturale vorm zoals ontworpen in 1852 door J.B. Van de Cappelle jr. (met uitzondering van de verwijderde natuurstenen torentjes en balustrade op de gevel). Deze oudste neogotische kerk van Gent is het meesterwerk van architect J.B. Van de Cappelle jr. en een schoolvoorbeeld van de romantische kerkenbouw tijdens de vroege neogotiek. In de jaren '20 van de 20ste eeuw werd een sacristie en gang bijgebouwd. Het interieur behield zijn aankleding zoals oorspronkelijk bedoeld (met uitzondering van het koor). De zijaltaren, biechtstoelen en kansel behoren tot de vroege neogotiek. De preekstoel van het huis Peeters-Divoort is een meesterwerk van de grondlegger van de Turnhoutse beeldhouwschool.
Het koor, de sacristie en de verbindingsgang zijn aangekleed met laat neogotisch schrijnwerk: koorbanken, doksaal, toegangsdeur, lambrisering, wasbekken.
De glasramen uit het atelier van J.B. Capronnier getuigen van de Reformed Gothic en behoren kwalitatief tot het beste dat het atelier produceerde. Camille Ganton-Defoin zet met zijn glasraam de rijke traditie van het neogotische glasraam voort tot in het interbellum.
Het nieuwe marmeren altaar uit 1929 is de laatste toevoeging tot het geheel en breekt bewust met de neogotiek door zij n afwijkende art decovormgeving

historische waarde

Vrijwel intact bewaarde neogotische kerk uit 1852 ontworpen door J.B. Van de Cappelle jr. in opdracht van de dominicanen. De kerk is de laatste grote uitbreiding van en op de terreinen van de oude Abdij van het Rijke Gasthuis.
De binneninrichting en glasramen zijn schenkingen van de families de Briarde, Borluut - Kervijn d'Oudt-Mooregem en De Rudder.
Voor de glasramen werden de vooraanstaande glazeniers J.B. Capronnier (Brussel) en C. Ganton (Gent) aangesproken. De preekstoel werd vervaardigd door de firma Peeters-Divoort uit Turnhout, grondlegger van de beeldhouwateliers in Turnhout.

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.