Gemeentehuis Oostakker

Beschermd monument van 11-06-2010 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Oostakker
Straat Oostakkerdorp
Locatie Oostakkerdorp 3 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/746.1
  • OO003426

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis Oostakker

Oostakkerdorp 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis, heden dienstencentrum en politiekantoor. Neogotisch breedhuis van één bouwlaag op souterrain en drie traveeën, onder zadeldak (leien), met twee verschillende dakkapellen, tussen getrapte zijaandaken, volgens opschriften van gevelstenen opgetrokken naar ontwerp van architect Bibo anno 1905.

Beknopte karakterisering

Typologiegemeentehuizen
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Het gemeentehuis van Oostakker is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Gent (Oostakker) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


Conceptueel opgetrokken als gemeentehuis in 1905 door de weinig bekende bouwmeester Bibo; wat wordt bevestigd door de opschriften van gevelstenen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Traditionele bak- en zandsteenbouw met neo-Vlaamse renaissancekenmerken op een hoge plint van arduin en verrijkt met sierankers. De bakstenen lijstbouw is opgebouwd uit drie grote traveeën, waarvan de eerste vooruitspringt en opvallend verticaal is uitgewerkt als een trapgevel. De rechthoekige venstertraveeën, de brede openingen van de onderbouw, de opklimmende dubbele steektrap met puifront, en het zadeldak vormen dominante horizontale elementen.
Het oorspronkelijke interieur op de verdieping bleef vrij gaaf bewaard in de herkenbaarheid van een aantal elementen, sober in uitvoering. De hal met eiken bordestrap, bepleisterde balken met geprofileerde balkzolen, eikenhouten deuromlijsting in renaissance-vormgeving; en de raadzaal met balkenzoldering en neogotische schouw, behouden schrijnwerk en vloertegels.

sociaal-culturele waarde


Het gemeentehuis van Oostakker vormt als openbaar gebouw een beeldbepalend element binnen de dorpslandschappelijke en cultuurhistorische waarde van een voor zandig Vlaanderen kenmerkend dorp, dat nog herkenbare structurele elementen bevat zoals de kerk, pastorie, de driessite en restanten van vroegere hoevesites. De hoge pui beklemtoont op constructieve wijze de dominante aanwezigheid van het gemeentehuis binnen het dorp als een teken van burgerlijk gezag en autonomie.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.