Abdijhoeve Oudenbos: knotlinde

Hooghuys met knotlinde en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met omgevende linden

Beschrijving

De knotlinde in de tuin van de abdijhoeve Oudenbos, gelegen langs de Nonnenbosweg te Lokeren, is beschermd als monument. Het woonhuis met de omliggende tuin is eveneens beschermd als monument.

Waarden

De knotlinde nabij de achtergevel van de woning is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Het natuurwetenschappelijk belang van dit mooi exemplaar van een afgeknotte linde wordt bepaald door zijn leeftijd en omvang en door de waarde als bron van genetisch materiaal. Het betreft hier naar alle waarschijnlijkheid een 18de-eeuwse kloon van de Hollandse Linde (Tilia x vulgaris).

Typisch is de fraaie inplanting op de perceelgrens vlakbij de achtergevel van de woning.
De linde werd in onze streken tijdens de christianisatie aangeplant bij kapellen, kruisbeelden en kerken.

Knotlinde bij abdijhoeve Oudenbos

Nonnenbosweg 2 (Lokeren)
Nabij de achtergevel van de abdijhoeve Oudenbos bevindt zich een knotboom, vermoedelijk een 18de-eeuwse kloon van de Hollandse linde (Tilia x europaea).