Neogotische directeurswoning

Gemeente Kruishoutem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Colijnstraat
Locatie Colijnstraat 1 (Kruishoutem)

Colijnstraat 1, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)

Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.

Beschrijving

De voormalige directeurswoning van de (pannen)bakkerij in de Colijnstraat te Kruishoutem is beschermd als monument.

Waarden

Directeurswoning van pannenbakkerij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het huis is een zeldzaam voorbeeld van eclectische vrijstaande woning op het platteland met voornamelijk neogotische stijlkenmerken, gebouwd in 1897 als directeurswoning bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel. Het lokale materiaal werd hier op een kleurrijke en kunstzinnige manier verwerkt tot een decoratief architecturaal kunstwerk met een pittoresk en uniek karakter in deze landelijke omgeving.