Hoeve met brouwershuis

Woningen

Het hoevecomplex met brouwerswoning uit de 19de eeuw te Kruishoutem is beschermd als monument.

Waarden

Brouwerswoning met aanhorigheden en erf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het hoevecomplex met brouwerswoning is een zeldzame getuige van de agrarisch gebonden kleinschalige nijverheid in de gemeente.
Niettegenstaande vergrotings- en verbouwingswerken behield het woonhuis toch grotendeels haar uitzicht en heel wat decoratieve interieurelementen waardoor het in het begin van de 20ste eeuw de allure kreeg van een burgerhuis.
Het interieur met gestucte balklagen en het gedecoreerde trappenhuis is een mooi voorbeeld van de invloed van de stedelijke architectuur in de burgerlijke privé-architectuur van het platteland.
De aanhorigheden links en rechts en de stallen en het gekasseide binnen erf met notelaar getuigen van de oorspronkelijke agrarische functie van het complex.

Hoeve met brouwerswoning

Hoogstraat 43 (Kruisem)
Het hoevecomplex met brouwerswoning uit de 19de eeuw getuigt van de agrarisch gebonden kleinschalige nijverheid in de gemeente Kruishoutem.