Beschermd monument

Hof te Wijkhuyze

Beschermd monument van tot heden

ID
10241
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10241

Besluiten

Hoeven en veldkapellen
definitieve beschermingsbesluiten: 12-04-2002  ID: 3827

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het 19de-eeuwse Hof te Wijckhuyse met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.



Waarden

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


De hoeve met gekende en deels behouden typische laatmiddeleeuwse grachtenstructuur kent volgens recente opgravingen een occupatiegeschiedenis die terug gaat tot de 10de-13de eeuw. De hoeve was de zetel van de heerlijkheid van Wijckhuyse, naar de familie Wychuus, eigenaars van 1400 tot 1800.
De huidige hoeve is typologisch een representatief voorbeeld van een 19de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen met in U-vorm ingeplante gebouwen rondom een begraasd erf. Het woonhuis, vernieuwd in 1822, is een kenmerkend voorbeeld van een begin 19de-eeuws boerenhuis met gewitte gevels, beluikte rechthoekige vensters en typische halfronde venstertjes onder de daklijst.
Het erf bewaart de imposante in U-vorm opgestelde bakstenen bedrijfsgebouwen karakteristiek voor de architectuur van de jaren 1860 met dwarsschuur met kenmerkende korfboogpoorten en stalvleugel en een ouder vrijstaand bakhuis die conceptueel deel uitmaken van de hoeve.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hof te Wijkhuyze

Wijkhuizestraat 8 (Kruisem)
Achterin gelegen hoeve met in U-vorm ingeplande gebouwen; voorerf met vijver als rest van de vroegere brede walgracht, deels gedempt circa 1860 en begin 20ste eeuw. Boerenhuis van heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoeltje, door middel van ankers 1822 gedateerd in linker zijgevel.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.