Beschermd monument

Sint-Elooiskapel

Beschermd monument van 12-04-2002 tot heden
ID: 10246   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10246

Besluiten

Hoeven en veldkapellen
definitieve beschermingsbesluiten: 12-04-2002  ID: 3827

Beschrijving

De 18de-eeuwse veldkapel Sint-Eloois te Kruishoutem is beschermd als monument.Waarden

Veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


De in 1781 vernieuwde Sint-Elooiskapel is de waardige opvolger van de oorspronkelijke kapel, opgericht door de familie Vander Corben in de nabijheid van hun hoeve en wordt reeds vermeld in 1375. De kapel is de enige getuige van de Sint-Elooisommegang, in verval geraakt tijdens de godsdiensttroebelen, hersteld in 1625 en bloeiend tot eind 18de eeuw.
Het traditioneel gewitte bakstenen gebouwtje is een representatief voorbeeld van laat 18de-eeuwse landelijke kapel met karakteristieke inplanting aan de rand van de kouter geflankeerd door Linden en tegenover de hoeve waartoe ze behoort.

historische waarde

in casu volkskundige waarde: :
De kapel, toegewijd aan Sint-Elooi, patroonheilige van Kruishoutem en beschermer van de paarden, was een belangrijke halte en enige getuige van de Sint-Elooisommegang, de vermaarde paardenommegang en bedevaart in Kruishoutem.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Sint-Elooiskapel

St. Elooiskeer zonder nummer (Kruisem)
Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat (zie de Ferrariskaart). Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781.