Het Rymhuis: kelder

Middeleeuwse stenen

De kelder van Het Rymhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het Rymhuis, kelder zonder bovenbouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Kelder van een middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum) en vormentaal eigen aan de 13de eeuw, bestaande uit twee beuken gescheiden door vijf zuilen in Doornikse steen.

historische waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse erfachtige lieden in de 13de eeuw die betrokken waren bij de internationale handel. Het gebruik van Doornikse kalksteen wijst op de grote handel van deze steen via de Schelde, de levensader van het middeleeuwse Gent.

sociaal-culturele waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse handelselite in de 13de eeuw.

Kelder van Het Rymhuis

Gouvernementstraat 20 (Gent)