Kasteeldomein Middelheim

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen

Beschrijving

Heden respectievelijk Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst en Café-restaurant Kasteel Middelheim. Domein met dubbele omwalling en uitgestrekt park, oorspronkelijk behorend tot grondgebied Berchem en Wilrijk; sinds 1910 grondgebied Antwerpen.

technische waarde

Middelheimlaan 61-63 (Antwerpen)

Is de omvattende vaststelling van

Middelheimpaviljoen

Middelheimlaan 61 (Antwerpen)
In 1951 wordt in het Antwerpse Middelheimpark, op initiatief van burgemeester Lode Craeybeckx, het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst opgericht. Het museum, dat binnen het natuurlijke kader van het park een internationaal overzicht wil bieden van de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst, is op dat moment enig in Europa.