Beschermd monument

Gemengde afsluitingshaag

Beschermd monument van tot heden

ID
10256
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10256

Besluiten

Gemengde afsluitingshaag
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2013  ID: 5268

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De gemengde geschoren weerhaag langs de Boerestraat te Nevele is beschermd als monument. Een zone van 5 meter aan elke zijde van de haag is mee opgenomen in de bescherming.



Waarden

De gemengde geschoren weerhaag, evenals een zone van 5 meter aan elke zijde van de haag, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

De gemengde haag bestaat uit wilde mispel (Mespilus germanica), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en hulst (llex aquifolium). De tweestijlige meidoorn komt minder vaak voor dan eenstijlige meidoorn en wordt zelden aangeplant. Het is de karakteristieke soort voor oude hagen en houtkanten op rivierklei- en leembodems. Het is in dit geval een zuivere vertegenwoordiger van de soort, erkend als genenreservoir voor de regio.

historische waarde

De haag in kwestie maakt deel uit van een boerenerf waarvan de hoeve ondertussen al is vernieuwd. Ze werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten (veekering) en vervult nog steeds deze functie

artistieke waarde

Deze haag is een gaaf voorbeeld van een typische gemengde haag, dankzij het onderhoud, de gave snoei en de lengte van de haag.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemengde afsluitingshaag

Boerestraat 9 (Deinze)
De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn en hulst omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.