Klooster van de geschoeide karmelieten: kerk

Religieuze gebouwen, marktkruis, schandpaal en Hotel de Coninck

Beschrijving

De kerk van het klooster van de geschoeide karmelieten is beschermd als monument. Het gebouw was op het moment van bescherming herbestemd als museum voor folklore. Het Drongenhof, een deel van het kloostercomplex gelegen aan de Vrouwebroerstraat, werd als monument beschermd op 8 juli 1970. De kloostergebouwen die het voormalig ziekenhuis, de ontvangstkamers en de woning van de prior omvatten werden eveneens beschermd als monument op 20 februari 1980. Samen met hun onmiddellijke omgeving werden deze laatstgenoemde kloostergebouwen beschermd als stadsgezichtop 20 februari 1980.

Het Museum voor Folklore is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Klooster en kerk van de geschoeide karmelieten

Lange Steenstraat 16-18, Trommelstraat 1, Vrouwebroersstraat 6 (Gent)
De Geschoeide Karmelieten of Onze Vrouwenbroeders vestigden zich te Gent in 1272 en kochten in 1287 het refugium en het erf van de abdij van Cambron in de Lange Steenstraat waar ze hun klooster en kerk bouwden. Het geheel doet zich voor als een complex bestaande uit het Oude Pand met kerk en bijgebouwen uit de 14de tot 18de eeuw zijnde een geheel op onregelmatig grondplan. Het Nieuw Pand daarentegen werd in 1720 opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.