Teksten van Bedrijf Remy: silo

Remy: silo ()

De silo van het bedrijf Remy te Leuven, is beschermd als monument.

Remy: silo ()

Het bedrijf Remy is gelegen langs het kanaal Leuven-Mechelen en werd in 1858 gesticht door Edouard Remy. De grote silo is één van de oudste, nog resterende, grootschalige industriële constructies en een vroeg voorbeeld van een betonnen silogebouw uit 1905.

De onderbouw van de silo oogt vrij zwaar door de sectie van de muren en het imitatie-blokwerk. Dit wordt doorbroken door segmentbogige openingen met ijzeren ramen van het fabriekstype. De overgang naar de bovenbouw wordt gevormd door een kantelend gedeelte. De bovenbouw wordt gekenmerkt door smalle en hoge, door segmentbogen afgedekte blinde traveeën (tien keren twaalf). De kuiserij is voorzien van vlak afgedekte grote ramen over een hoogte van zes bouwlagen. De silo wordt bekroond door een constructie met viervoudig geribte koepel op vierkant grondplan, verbonden aan een betonnen balustrade. De koepel is voorzien van een kleinere lantaarn van een identiek type. Deze koepel en het gebruik van segmentbogen verwijzen naar een meet traditionele architectuur; de bekleding van de koepel met keramiektegels en het lettertype van het opschrift "Remy" zijn dan weer eigen aan de periode waarin de silo werd opgetrokken.

De silo heeft een historische en industrieel-archeologische waarde als materiële en unieke getuige van de opkomst, bloei en internationalisering van onze nationale voedingsbedrijven, in casu deegwarenindustrie. De waarde ligt eveneens in het feit dat het hier één van de oudste voorbeelden is van een grote silo opgericht met gewapend beton in een vroege ontwikkelingsfase. Dit vroege gebruik is te zien door de vrij ondiepe wapening, de toepassing van skeletbouw met een kleine overspanning en het gemengd gebruik met gewoon metselwerk dat met cement werd bezet.

Het gebruik van deze toenmalige progressieve constructiemethode mag rechtstreeks in verband gebracht worden met het op internationaal prestige gericht ondernemingsbeleid van het bedrijf Remy. De monumentaliteit maakt van de silo een visueel baken dat dit prestige van de jonge multinational symboliseer.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant: dossier Remy-silo.
  • VERPOEST L. 1987: Twee gebouwen van Jean de Ligne in Wijgmaal (Leuven): de 'Foyer Remy' en 'Tenacity', Monumenten en Landschappen 6.6, 25-27.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000734, Bedrijf Remy: silo (digitaal dossier)
Auteurs:  De Schepper, Jo