Kasteel Te Velde met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 31-01-1980 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nevele
Deelgemeente Merendree
Straat Veldestraat, Gerolfsweg
Locatie Gerolfsweg 4, Veldestraat 73-83 (Nevele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/44049/101.1
  • OO001995

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel Te Velde met omgeving

Gerolfsweg 4, Veldestraat 73-83 (Nevele)

Het kasteeldomein Te Velde omvat het in 1746 wederopgebouwde landhuis en omliggend park en bevindt zich in een agrarisch landschap. Langs de Veldestraat ligt een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen.

Is de omvattende bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Hoeve met losse bestanddelen

Veldestraat 73, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Hoeve met losstaande bestanddelen in boomgaard. Boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk uit eind 18de eeuw.

Hoeve met losse bestanddelen

Veldestraat 77, Nevele (Oost-Vlaanderen)

In de straatbocht gelegen hoeve met losstaande bestanddelen in L-vorm op een met gras begroeid erf, daterend uit 18de eeuw. Ten oosten, boerenhuis van zes traveeën (?) en één bouwlaag onder zadeldak.

Kasteeldomein te Velde

Gerolfsweg 4, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Kasteel met rozegeschilderde voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Zou volgens eigenaar opklimmen tot 16de eeuw, afgebrand en heropgebouwd in 1746.

Beschrijving

Het kasteeldomein Te Velde, gelegen langs de Gerolfsweg te Merendree, met de omliggende landerijen is beschermd dorpsgezicht.

Waarden

Het kasteel “Te Velde” met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.