Vastgesteld landschapsatlasrelict

Zalfens Gebroekt

Zalfens Gebroekt
vaststellingsbesluiten: 27-01-2010  ID: 4672

Het Zalfens Gebroekt is vastgesteld in de landschapsatlas.

natuurwetenschappelijke waarde

De ankerplaats bevat bodemkundige, hydrologische, landschapsecologische, faunistische en floristische erfgoedwaarden.

Binnen de ankerplaats variëren de bodems van vochtige tot zeer natte zand-, zandleem- en (zeer) plaatselijk kleibodems. Het overwegend vlakke reliëf en de hoge grondwaterstand verklaren het moerassige karakter van het gebied. De waterlopen in de ankerplaats hebben een goede tot zeer goede structuurkwaliteit. Het gebied is bijzonder rijk aan freatofyten. Tot deze freatofyten behoren plantensoorten die (vrij) zeldzaam zijn voor de Kempen. De verschillen in bodem en hydrologie verklaren de aanwezigheid van verschillende biotopen en bostypen, waardoor het gebied rijk is aan verschillende broedvogelsoorten en insecten.

historische waarde

De historische waarde van de ankerplaats blijkt al uit de vermelding van het toponiem ‘Het Broek’ op de historische kaart van Vandermaelen (1854) en refereert naar het gebruik als hooiland op natte bodems. Hoewel in onbruik geraakt, bleef het kleinschalige karakter van het gebied bewaard. Deze kleinschaligheid staat in schril contrast met de grootschalige landbouwgronden die thans typisch zijn voor de Noorderkempen.

esthetische waarde

De aaneenschakeling van bospercelen, kleinschalige graslanden, ruigten en onverharde wegen zorgen voor een zeer divers en aantrekkelijk landschap. Deze kleinschalige verwevenheid maakt het Zalfens Gebroekt tot een esthetisch bijzonder waardevol geheel.

ruimtelijk-structurerende waarde

Deze ankerplaats wordt gekenmerkt door centraal gelegen bos, omgeven door kleinschalige landbouwpercelen met de sterk meanderende Visbeek als belangrijkste ader. Grenzend aan de ankerplaatsen 'Domein Blommerschot en Beulkbeemden' en ''s Herenbos, Heihuizen en Zalfen’ vormt deze ankerplaats een onderdeel van een uitgestrekte en landschappelijk waardevolle open ruimte tussen de kernen van Oostmalle, Zoersel en Wechelderzande. Landschappelijk gezien vormt ‘Het Broek’ een interessante afwisseling met het uitgestrekte boscomplex van ‘s Herenbos, Heihuizen, Bruulbergen en Blommerschot.

Zalfens Gebroekt

Oostmalle (Malle), Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats 'Het Zalfens Gebroekt' is een uitgestrekt moerassig gebied met een centraal gelegen bos omgeven door een kleinschalig landbouwgebied rijk aan opgaande landschapselementen. Enkele beken doorsnijden de ankerplaats, de grondwatertafel ligt niet diep en het gebied is dan ook vrij nat, dit verklaart de vele drainagegreppels. Op de Ferrariskaart (1771-1777) wordt het gebied afgebeeld als moerassig gebied, hoofdzakelijk bestaande uit natte graslanden met houtkanten en bomenrijen. In de loop van de eeuwen werden steeds meer percelen bebost. Vandaag bestaat het Zalfens Gebroekt uit een complex van zeer waardevolle, natte elzenbroeken, zure eikenbossen en populieraanplantingen omgeven door (soortenarme) graasweiden, ruigten en akkers met tal van kleine landschapselementen.