Beschermd monument

Herenhuis met omheiningsmuur en hekken

Beschermd monument van tot heden

ID
10277
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10277

Besluiten

Herenhuis met tuin
definitieve beschermingsbesluiten: 05-12-1995  ID: 2981

Beschrijving

Het herenhuis langs de Cyriel Buyssestraat te Nevele is beschermd als monument met inbegrip van het hek en de tuinmuren langs de straatzijde. Het herenhuis met omgeving is ook beschermd als dorpsgezicht.



Waarden

Het hek, de tuinmuren en het huis met uitzondering van de latere aanbouwsels zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

als een fraai voorbeeld van een alleenstaand herenhuis gebouwd in 1852 door bouwkundige Philippe Beaufort, met een fraai geproportioneerde voorgevel in een voorname en sierlijke neoclassicistische stijl voorzien van een typerend bepleisterd parement.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als een imposant 19de-eeuws herenhuis met een interessante inplanting in het perspectief van de hoofdstraat en op de splitsing van twee invalswegen naar de dorpskern en gelegen in een landschapstuin met doorstromende en overbrugde Poekebeek, afgesloten met ijzeren hek en tuinmuren;
als een architecturaal belangrijk voorbeeld van een stijlvol en goed bewaard herenhuis in neoclassicistische stijl in een landelijke gemeente, gebouwd door bouwkundige Philippe Beaufort in 1852 en gekenmerkt door een evenwichtige symmetrische ordonnantie en een bevallige vormgeving met gevelbepleistering

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Grote mooie tuin achter het woonhuis met doorstromende Poekebeek voorzien van twee brugjes. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.