Herenhuis met omheiningsmuur en hekken

Beschermd monument van 05-12-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Nevele
Deelgemeente Nevele
Straat Cyriel Buyssestraat
Locatie Cyriel Buyssestraat 44 (Nevele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44049/125.1
  • OO001993

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis met tuin

Cyriel Buyssestraat 44, Kerrebroek 2, Nevele (Oost-Vlaanderen)

Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat); een plintsteen, links en rechts naast de deur vermeldt: "A. Blomme-Penneman/ 1852" en "Philippe Beaufort/ Bouwkundige".

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het herenhuis langs de Cyriel Buyssestraat te Nevele is beschermd als monument met inbegrip van het hek en de tuinmuren langs de straatzijde. Het herenhuis met omgeving is ook beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het hek, de tuinmuren en het huis met uitzondering van de latere aanbouwsels zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

als een fraai voorbeeld van een alleenstaand herenhuis gebouwd in 1852 door bouwkundige Philippe Beaufort, met een fraai geproportioneerde voorgevel in een voorname en sierlijke neoclassicistische stijl voorzien van een typerend bepleisterd parement.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als een imposant 19de-eeuws herenhuis met een interessante inplanting in het perspectief van de hoofdstraat en op de splitsing van twee invalswegen naar de dorpskern en gelegen in een landschapstuin met doorstromende en overbrugde Poekebeek, afgesloten met ijzeren hek en tuinmuren;
als een architecturaal belangrijk voorbeeld van een stijlvol en goed bewaard herenhuis in neoclassicistische stijl in een landelijke gemeente, gebouwd door bouwkundige Philippe Beaufort in 1852 en gekenmerkt door een evenwichtige symmetrische ordonnantie en een bevallige vormgeving met gevelbepleistering
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.