Teksten van Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie_versie 2_20160318 ()

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie is beschermd als monument.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie_versie 1_20130927 ()

Oorspronkelijk omwalde pastorie met tuin uit de eerste helft van de 18de eeuw met poortgebouw uit de 19de eeuw.

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk bevindt zich op circa 400 meter ten zuiden van de kerkheuvel, aan de rand van het uitgestrekte broekgebied waarin het Walenbos gelegen is. De grachten die de site omgaven, werden gedempt rond 1950 maar zijn nog steeds zichtbaar in het reliëf. Het L-vormige grondplan van het gebouw bestaat uit een neoclassicistisch poortgebouw met wagenhuis van rond 1800, dat loodrecht staat op de eigenlijke pastorie uit de eerste helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart (1771-1777) is de omwalde site met L-vormige bebouwing waarneembaar. Het poortgebouw werd vermoedelijk later herbouwd of aangepast aan de toen heersende mode. De pastorie is een dubbelhuis in baksteen met witzandstenen hoekkettingen en lijstwerk, met een verdieping onder een schilddak. Opvallend zijn de steekboogvensters en –deuren. Op de gevelsteen boven de ingangsdeur (in de oostgevel) prijkte vroeger het wapen van de Leuvense Sint-Geertrui-abdij, waarvan de parochie afhing. Het poortgebouw met wagenhuis werd gedeeltelijk aangepast voor woonfunctie.

Bibliografie

• DENEEF R. (red.) 2002: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge , M&L Cahier 6, Brussel, 143-144.
  • GERITS T.J. 1973: De pastorieën van Tielt, Het oude land van Aarschot 8.3, s.l., 122-125.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000407, Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie, historiek, doos 56.17 map 6471.

Auteurs:  Foubert, Annemie