Beschermd monument

Burgerhuizen

Beschermd monument van tot heden

ID
10297
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10297

Besluiten

Middeleeuwse stenen
definitieve beschermingsbesluiten: 17-03-2009  ID: 4587

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De twee burgerhuizen zijn beschermd als monument.



Waarden

Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Burgerlijke panden getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse handelselite in de 13de eeuw. Verbouwingen van de 16de tot 19de eeuw getuigen van de voortzetting van de bewoning door én wijzigende smaak van de Gentse elite in de daaropvolgende eeuwen.

historische waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse erfachtige lieden in de 13de eeuw die betrokken waren in de internationale handel. Het gebruik van Doornikse kalksteen wijst op de grote handel van deze steen via de Schelde, de levensader van het middeleeuwse Gent. De gedeeltelijke bewaring van de erfmuur langs de Werregarenstraat is uitzonderlijk.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode (Opus Incertum, kraagstenen, zuilen, toegang en trapconstructie van op de openbare weg) en vormentaal (decoratieve kapitelen) eigen aan de 13de eeuw. Sporen in de rechterbeuk wijzen op een ouder gewelf in Doornikse steen voor de plaatsing van het bakstenen kruisgewelf steunend op kraagstenen in Doornikse steen. Aan de oostzijde van de voorgevel situeert zich de oorspronkelijke ingang. In de oostmuur bevindt zich nog de originele haard waarvan de kraagstenen als steun voor de schouwmantel nog bewaard zijn. In het tweede vak van dezelfde muur is een (kaars)nis aanwezig. De toegang tot de achterliggende kelder in de oostelijke beuk is nog origineel. Verbouwingen van de 16de tot 19de eeuw getuigen van de wijzigende smaak en bouwtraditie van de Gentse elite in de daaropvolgende eeuwen. De interieurs dateren van de 18de (trappaal) en 19de eeuw (empiresalon).

artistieke waarde

Zowel de proporties van de kelderruimte door drie zuilen en een muurtje in twee beuken verdeeld als de polygonale bladkapitelen met achtzijdige dekplaat met kwartholprofiel en de kraagstenen, eveneens polygonaal, zijn uitermate decoratief en getuigen van het esthetisch aanvoelen en smaakoordeel van de 13de-eeuwse gebruikers. Verbouwingen van de 16de tot 19de eeuw getuigen van de wijzigende artistieke smaak van de Gentse elite in de daaropvolgende eeuwen. De interieurs dateren van de 18de (trappaal) en 19de eeuw (empiresalon).

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Hoogpoort 41, 41A-R (Gent)
Het huis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het 16de-eeuws bovengronds pand heeft een opstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is voorzien van een zandstenen gevel met een bewaarde rondboogdeur in een zandstenen omlijsting, ingeschreven in een spiegelboog en volgens archiefstukken daterend uit 1750.


Burgerhuis

Hoogpoort 43-49, 47A-B, 49A-D (Gent)
Het burgerhuis gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovenpand heeft een 19de-eeuwse, bepleisterde voorgevel van drie traveeën en drie bouwlagen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.