Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Parochiekerk Sint-Theodardus: toren en dorpskern van Bogaarden
definitieve beschermingsbesluiten: 07-06-1994 ID: 2702
Groenstraat, Huttestraat, Molenstraat, Ring, Teleweidestraat, Terkammenstraat (Pepingen)
De dorpskern van Bogaarden, een gaaf bewaard landelijk dorp in het Pajottenland, wordt gekenmerkt door een kleine, maar dichte bebouwingsconcentratie rond de Sint-Theodarduskerk, waarvan de romaanse toren van ver zichtbaar is.
Ring 11, 11A (Pepingen)
Bakstenen gebouw met twee verdiepingen van drie traveeën daterend uit de 19de eeuw.
Ring (Pepingen)
Kerk met romaanse toren opklimmend tot de 11de eeuw maar verhoogd begin 19de eeuw, neoclassicistisch schip van 1838, koor en sacristieën uit 1927, ingeplant binnen het ommuurd voormalig kerkhof, in de kerk een orgel van 1841.
Huttestraat 1 (Pepingen)
L-vormig gebouw van baksteen onder zadeldak, daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.
Kester (Gooik), Beert, Bellingen, Bogaarden, Heikruis, Pepingen (Pepingen)
Leemgronden zijn kenmerkend in dit sterk heuvelend landschap ten zuiden van Pepingen, met holle wegen en ruggen tot 70 meter hoog en meer, met verschillende beken die tot het Zennebekken behoren. Naast Bogaarden en Bellingen omvat het afgebakende gebied ook de gehuchten Hoesnaeke, Geiling, Plutsingen, Teleweide en Terheugen. De boerderijen van waaruit in de 18de eeuw het gebied werd uitgebaat, bestaan nog en zijn nog in bedrijf. Bellingen is een landelijke dorp zonder echte kern maar met een aantal Brabantse vierkantshoeves aan de Roskambeek. Het dorpsgezicht is er de laatste 150 jaar nagenoeg niet gewijzigd. Het Moeliebos is een typisch voorbeeld van de bron- en beekbegeleidende bosjes in de leemstreek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskern Bogaarden [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/103 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.