Gesloten hoeve Hof ter Linden

Beschermd monument van 12-04-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruishoutem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Hoogrechemstraat
Locatie Hoogrechemstraat 5 (Kruishoutem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45017/137.1
  • 4.01/45017/184.1
  • OO002611

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Gesloten hoeve Hof ter Linden

Hoogrechemstraat 5, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)

Imposante gesloten hoeve met gewitte vleugels onder pannen zadeldaken, ingeplant op de grens met Zingem (Huise). In kern opklimmend tot de 18de eeuw, met binnenin 1736 gedateerde haardbalk en jaarankers 1865 in linker zijpuntgvel, verwijzend naar een uitbreiding.

Beschrijving

De gesloten hoeve Hof ter Linden met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.

Waarden

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


De hoeve is typologisch een representatief voorbeeld van volledig gesloten hoeve met traditioneel gewitte gebouwen omheen een vierkant gekasseid binnenerf.
Het boerenhuis is een representatief voorbeeld van een oorspronkelijk vrijstaand woonhuis met 18de-eeuwse kern dat ingebouwd en aangepast werd in de 19de eeuw met onder meer een halve verdieping met typische halfronde venstertjes maar in het interieur zijn authentieke structuur met balklaag en grote haard met 1736 gedateerde haardplank behouden.
De deels 18de - en 19de-eeuwse bedrijfsgebouwen behielden hun oorspronkelijke indeling en functie en maken integraal deel uit van dit hoeveconcept.
Het gekasseide binnenerf met cirkelvormige dorsvloer, galerij en mestvaalt voor de stalvleugel en recent duiventorentje is een zeldzaam wordend voorbeeld van een functioneel boerenerf.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.