Beschermd monument

Boerenwoning met aanhorigheden

Beschermd monument van 12-04-2002 tot heden
ID: 10316   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10316

Besluiten

Hoeven en veldkapellen
definitieve beschermingsbesluiten: 12-04-2002  ID: 3827

Beschrijving

De boerenwoning met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.Waarden

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


Het hoevetje met kleine schuur en bakhuis op een begraasd volledig omhaagd erf is exemplarisch voor de Vlaamse hoevebouw met laag boerenhuis met traditionele gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met groengeschilderde luiken en een vooraan behouden oorspronkelijk strodak, onderaan afgewerkt met dakpannen. Het is een uniek voorbeeld van dergelijke kleine boerenhuizen met strobedekking waarvan Kruishoutem er tot voor enkele jaren nog verschillende telde. Het boerenhuis bewaart in het interieur bovendien resten van de oorspronkelijke vakwerkbouw en een uiterst zeldzame lemen binnenmuur. De authenticiteit van het interieur wordt voornamelijk bepaald door de grote haard en lage balken zoldering met versierde moerbalken, onder meer een merkwaardige moerbalk, verstevigd en verlengd met een versierde gebogen balk voor de uitbreiding van de keuken achteraan. Het is een uniek voorbeeld van de vakkennis van de vroegere bouwheer.
De armpomp tegen de erfgevel, het vrijstaande bakhuisje en de kleine, thans verbouwde schuur behoren tot de essentiƫle componenten van een typisch boerenerf.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Boerenwoning met aanhorigheden

Appelhoekstraat 6 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat ingeplant boerenhuis met kleine stal en bakhuis op omhaagd, begraasd erf en ijzeren toegangshek in het zuiden.