Boerenwoning met aanhorigheden

Hoeven en veldkapellen

De boerenwoning met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het hoevetje met kleine schuur en bakhuis op een begraasd volledig omhaagd erf is exemplarisch voor de Vlaamse hoevebouw met laag boerenhuis met traditionele gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters met groengeschilderde luiken en een vooraan behouden oorspronkelijk strodak, onderaan afgewerkt met dakpannen. Het is een uniek voorbeeld van dergelijke kleine boerenhuizen met strobedekking waarvan Kruishoutem er tot voor enkele jaren nog verschillende telde. Het boerenhuis bewaart in het interieur bovendien resten van de oorspronkelijke vakwerkbouw en een uiterst zeldzame lemen binnenmuur. De authenticiteit van het interieur wordt voornamelijk bepaald door de grote haard en lage balken zoldering met versierde moerbalken, onder meer een merkwaardige moerbalk, verstevigd en verlengd met een versierde gebogen balk voor de uitbreiding van de keuken achteraan. Het is een uniek voorbeeld van de vakkennis van de vroegere bouwheer.
De armpomp tegen de erfgevel, het vrijstaande bakhuisje en de kleine, thans verbouwde schuur behoren tot de essentiƫle componenten van een typisch boerenerf.

Appelhoekstraat 6 (Kruisem)
Zijdelings aan de straat ingeplant boerenhuis met kleine stal en bakhuis op omhaagd, met gras begroeid erf en ijzeren toegangshek in het zuiden.