Hoeve met aanhorigheden

Beschermd monument van 12-04-2002 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruisem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Goedlevenstraat
Locatie Goedlevenstraat 1 (Kruisem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45017/139.1
  • OO002615

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Hoeve met aanhorigheden

Goedlevenstraat 1, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Voormalig hoevetje, thans in omhaagde tuin met behouden bakhuisje, gekasseide oprit beschaduwd door imposante Linde en nieuw ijzeren toegangshek.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De hoeve met aanhorigheden te Kruishoutem is beschermd als monument.

Waarden

Hoeve met aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde


Het hoevetje is typologisch een mooi voorbeeld van klein landbouwbedrijf met langgestrekt boerenhuis met deels behouden rieten dak ter vervanging van het vroegere strodak en een vrijstaand bakhuisje in het tot tuin herschapen voorerf met gekasseide oprit en imposante Linde.
Het boerenhuis is historisch belangrijk voor de landelijke architectuur als een zeldzaam wordend voorbeeld van dergelijke boerenhuizen met een oorspronkelijk voorkomen met gewitte gevels op gepikte plint, rechthoekige vensters onder houten lateien en wit- en groengeschilderde luiken, een korfboogdeurtje en rieten bedaking. In het interieur bleef bovendien een zware versierde moerbalk bewaard met gleuf van een vroeger schoorstuk wat een vroegere vakwerkconstructie laat vermoeden.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.