Teksten van Hoeve Heilige Geesthof

Hoeve Heilige Geesthof versie 1 - 30.09.2013 ()

Het Heilige Geesthof, gelegen in het gehucht 'Den Duivel', is een gesloten hoeve gedeeltelijk uit het tweede kwart van de 18de eeuw: het jaartal 1736 is aangebracht boven de schuurpoort; 1741 is afgebeeld op het afdak van de schuur. De gebouwen zijn opgetrokken in bak- en zandsteen. Het boerenhuis met twee verdiepingen is voorzien van een rechthoekige deur en vensters.

De bijgebouwen zijn voorzien van rondboogdeuren. In de gevel van de schuur werd een reliƫfsteen ingemetseld met voorstelling van de Heilige Geest, een verwijzing naar de naam van de hoeve. Tijdens verschillende verbouwingen werd de aanhorigheden voorzien van aangepaste deuren.

Naast de ingang van de hoeve bevinden zich de overblijfselen van een voormalige romaanse kapel, opgetrokken uit zandsteen in het midden van de 12de eeuw. Het oorspronkelijke plan omvatte een enkele rechthoekige beuk en een gelijksoortig koor, beide met een houten zoldering. Vermoedelijk bevond de ingang zich aan de westzijde. In de noordzijde en rondom het koor (houten raam) zijn sporen te vinden van rondboogvensters. Het dak van de beuk werd tijdens de 16de of 17de eeuw verhoogd gelijktijdig met de inkorting aan de westzijde (baksteen) en de toevoeging van een lemen gevel aan de oostzijde. Mogelijk deed de kapel tot het einde van de 15de eeuw dienst als parochiekerk. Volgens de registers van overledenen bevond zich rond de kapel een kerkhof. De kapel deed later dienst als karhuis.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000244, Heilige Geesthof, archiefdocumenten.
  • LEMAIRE R. (o.l.v.) 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant. Arrondissement Leuven, Luik, 195-196.

Waarden

De hoeve genaamd Heilig Geesthof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische, in casu oudheidkundige waarde

Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne

Hoeve Heilige Geesthof ()

De gesloten hoeve, genaamd Heilige Geesthof, te Leuven is beschermd als monument. De bescherming omvat de hoevegebouwen, de kapel en het erf dat zij omsluiten.