Domein 't Oud Kasteel: landhuis, koetshuis en hekpijlers

Beschermd monument van 01-08-1986 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wortegem-Petegem
Deelgemeente Petegem-aan-de-Schelde
Straat Scheldestraat
Locatie Scheldestraat 4 (Wortegem-Petegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45061/106.1
  • OO002297

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Domein 't Oud Kasteel

Scheldestraat 4, Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen)

't Oud Kasteel is een omgracht kasteel dat zich op de linkeroever van een afgesneden Scheldemeander bevindt. Het kasteel in classicistische stijl werd in 1789-1790 gebouwd op de ruïnes van de versterkte burcht in opdracht van Judocus Clemmen, naar verluidt naar ontwerp van architect David 't Kindt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het voormalig kasteel van Petegem, gelegen langs de Scheldestraat te Petegem-aan-de-Schelde, is beschermd als monument met inbegrip van het koetshuis en de hekpijlers.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het voormalig kasteel van Petegem met koetshuis en hekpijlers als volgt werd gemotiveerd:

historische waarde: overblijfsel van het kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw in Louis XVI-stijl met pilastergeledingen en trappenpuien.

artistieke waarde van de muurschilderingen, de achterkamer die nog in vrij goede staat zijn bewaard.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000774, 19de-eeuw kasteel van Petegem, voormalig 18de-eeuws omwald kasteel met koetshuis en toegangspijlers en de onmiddellijke omgeving met boerenwoning aan de Scheldestraat, advies KCML (1986).

Waarden

Het voormalig, thans gedeeltelijk gesloopt kasteel met koetshuis en toegangspijlers is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.