Beschermd monument

Domein 't Oud Kasteel: landhuis, koetshuis en hekpijlers

Beschermd monument van tot heden

ID
10331
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10331

Besluiten

Kasteel van Petegem en het gedeeltelijk gesloopt kasteel met koetshuis, toegangspijlers en omwalling
definitieve beschermingsbesluiten: 01-08-1986  ID: 2198

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het voormalig kasteel van Petegem, gelegen langs de Scheldestraat te Petegem-aan-de-Schelde, is beschermd als monument met inbegrip van het koetshuis en de hekpijlers.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het voormalig kasteel van Petegem met koetshuis en hekpijlers als volgt werd gemotiveerd:

historische waarde: overblijfsel van het kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw in Louis XVI-stijl met pilastergeledingen en trappenpuien.

artistieke waarde van de muurschilderingen, de achterkamer die nog in vrij goede staat zijn bewaard.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000774, 19de-eeuw kasteel van Petegem, voormalig 18de-eeuws omwald kasteel met koetshuis en toegangspijlers en de onmiddellijke omgeving met boerenwoning aan de Scheldestraat, advies KCML (1986).


Waarden

Het voormalig, thans gedeeltelijk gesloopt kasteel met koetshuis en toegangspijlers is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Domein 't Oud Kasteel

Scheldestraat 4 (Wortegem-Petegem)
't Oud Kasteel is een omgracht kasteel in classicistische stijl dat in 1789-1790 werd gebouwd op de ruïnes van de versterkte burcht in opdracht van Judocus Clemmen, naar verluidt naar ontwerp van architect David 't Kindt. Vroeger indrukwekkend rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw. Vandaag rest er een ruïne van één bouwlaag met vijf traveeën geleed door pilasters. Ten westen, voormalig koetshuis.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.