Kasteeldomein van Roborst: dienstgebouwen

Kasteel met omgeving, kerkhofmuur en dorpskom van Roborst

Beschrijving

De voormalige dienstgebouwen van het kasteel van Roborst, aan beide zijden van de inkompartij en later ingericht als gemeentehuis en café, zijn beschermd als monument.

Waarden

De voormalige dienstgebouwen van het kasteel van Roborst zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als in kern 18de-eeuwse gebouwen met kalkstenen geprofileerde en versierde raamomlijstingen, geschilderde buitenluiken en later aangebrachte rotsbezetting.

Is de omvattende bescherming van

Dienstgebouw Kasteel van Roborst

Borstekouterstraat 56 (Zwalm)
Oorspronkelijk éénlaags huis, vervangen door huidig gebouw circa 1907, later beraapt en voorzien van huidige gevelordonnantie, bewaarde 18de-eeuwse kern.

Borstekouterstraat 60 (Zwalm)
Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw met 18de-eeuwse kern, links geflankeerd door het koetshuis van het kasteel.

Kasteeldomein van Roborst

Borstekouterstraat 56-60 (Zwalm)
Op een lichte verhevenheid ingeplant kasteel gelegen in een park met vijvers, torenruïne, koetshuis en dienstwoning, toegankelijk via een imponerende ingang. Ten zuidoosten een restant van een omwalde castrale motte uit de Middeleeuwen.