Afspanning De Drie Haringhe met brug over de Molenbeek

Gemeente Tielt-Winge
Straat Gempstraat
Locatie Gempstraat (Tielt-Winge)

Afspanning Drie Haringen met brug over de Molenbeek

Gempstraat zonder nummer, Tielt-Winge (Vlaams-Brabant)

De afspanning uit de 17de eeuw is verdwenen rond 1980, de brug is gebouwd in ijzerzandsteen met gebruik van een rondboog.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de afspanning De Drie Haringhe en de stenen brug over de Molenbeek die vroeger toegang gaf tot de afspanning.

Eind jaren 1970 stortte echter een groot deel van het gebouw in. In 1981 werd de enig overgebleven gevel afgebroken. De eigenaar diende in 1984 een deklasseringsaanvraag in, maar deze werd ongustig geadviseerd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. De afspanning is momenteel volledig verdwenen maar nog steeds beschermd als monument.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000412, Afspanning De Drie Haringhe en Oude brug over de Molenbeek, (S.N., 1974).

Waarden

De afspanning 'De Drie Haringhe' en de oude brug over de Molenbeek zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.