Afspanning De Drie Haringhe met brug over de Molenbeek

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 01-11-2023  ID: 15204

voorlopige opheffingsbesluiten: 12-06-2023  ID: 15134

Afspanning De Drie Haringhe en brug over de Molenbeek

Beschrijving

De afspanning De Drie Haringhe en de stenen brug over de Molenbeek die vroeger toegang gaf tot de afspanning waren beschermd als monument.

Eind jaren 1970 stortte echter een groot deel van het gebouw in. In 1981 werd de enig overgebleven gevel afgebroken. De erfgoedwaarden zijn onherstelbaar aangetast of verloren gegaan. Daarom werd op 1 november 2023 bij ministerieel besluit de bescherming als monument opgeheven.

Waarden

De afspanning 'De Drie Haringhe' en de oude brug over de Molenbeek waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Afspanning Drie Haringen

Gempstraat (Tielt-Winge)
Oorspronkelijk een afspanning uit de 17de eeuw. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak. De zijgevels waren voorzien van een trapbekroning. Het gebouw was opgetrokken uit baksteen, met gebruik van kalkzandsteen voor de venster- en deuromlijsting en de speklagen.

Brug over de Molenbeek

De stenen brug over de Molenbeek in het gehucht Gempe is reeds te zien op de Ferrariskaart. De brug werd gebouwd in ijzerzandsteen met gebruik van een rondboog. De brug gaf toegang tot de vroegere afspanning De Drie Haringhe.