Lombaertskapel

Gemeente Kruisem
Straat Turkestraat
Locatie Turkestraat zonder nummer (Kruisem)

Lombaertskapel

Turkestraat zonder nummer, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Ingeplant op het kruispunt met de Spichtestraat en Vijverdamstraat, omgeven door vier Italiaanse populieren. Ruime kapel gewijd aan de Heilige Geest, gesticht in 1725 door de gebroeders A. en V. Lombaert.

De 18de-eeuwse veldkapel Lombaerts te Nokere is beschermd als monument.

Veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de kapel is een representatief voorbeeld van landelijke kapel opgericht in het begin van de 18de eeuw door de gebroeders Lombaert, toegewijd aan de Heilige Geest en die in het interieur het origineel geschilderd houten altaar met gedenkschrift en bekronend paneelschilderij met "de nederdaling van de Heilige Geest" wist te bewaren.