Sint-Ursmaruskapel

Hoeven en veldkapellen

De veldkapel Sint-Ursmarus te Nokere is beschermd als monument.

Veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de traditioneel gewitte kapel van Sint-Ursmarus is een representatief en gaaf voorbeeld van een veldkapel, opgericht bij een hoeve ter bestrijding van de ziekten van de veestapel in 1912 en werd toegewijd aan de patroonheilige van de parochie, beschermer van het vee.

historische waarde

in casu volkskundige waarde: : de kapel, toegewijd aan Sint-Ursmarus, patroonheilige van Nokere en beschermer van de veestapel is een mooi voorbeeld van volksdevotie uit het begin van de 20ste eeuw. Ze werd opgericht om de gunst van de heilige te vragen tegen de ziekten van de veestapel.

Sint-Ursmaruskapel

Gapaardstraat (Kruisem)
Ingeplant op de hoek met Anzegemsesteenweg, beschaduwd door vier populieren. Volgens gedenksteen binnenin opgericht in 1912, ter ere van de Heilige Ursmarus, beschermheilige van de veestapel.