Stadswoning met trapgevel

Straat Kammerstraat
Locatie Kammerstraat 10 (Gent)

Kammerstraat 10, Gent (Oost-Vlaanderen)

De stadswoning is een enkelhuis met trapgevel (acht treden + topstuk), twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat).

De stadswoning is beschermd als monument.

Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met constructiemethoden (Opus Incertum) en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovengrondse pand in traditionele stijl (bak- en zandsteen) en de Lodewijk XVI-deuromlijsting zijn getuigen van de evolutie in de bouwgeschiedenis en wijzigende smaak bij de latere gebruikers van het pand. De omlijsting vertoont nog het steenhouwersmerk NPN van Nicolas Paternotte, telg van een gekend steenhouwersgeslacht uit Henegouwen. Het is eerder uitzonderlijk dat een werk kan toegewezen worden aan een specifieke steenhouwer.

historische waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse erfachtige lieden in de 13de eeuw die betrokken waren in de internationale handel. Het gebruik van Doornikse kalksteen wijst op de grote handel van deze steen via de Schelde, de levensader van het middeleeuwse Gent. De omlijsting vertoont nog het steenhouwersmerk NPN van Nicolas Paternotte, telg van een gekend steenhouwersgeslacht uit Henegouwen. Het is eerder uitzonderlijk dat een werk kan toegewezen worden aan een specifieke steenhouwer.

sociaal-culturele waarde

Burgerlijke panden getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse handelselite in de 13de eeuw.