Teksten van Winterlinde met boomkapel

Winterlinde met boomkapel versie 2 - 24/3/2016 ()

De bescherming als monument omvat de solitaire winterlinde met boomkapel op het kruispunt van de Lindeweg met de Panisbordestraat, ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. Een cirkelvormige zone met een straal van 27,5 meter rondom de boom hoort eveneens tot de bescherming met uitzondering van enkele percelen en recente woningen.

Winterlinde met boomkapel_v1_30092013 ()

Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg.

Ten noordwesten van het Zoutleeuwse gehucht Ossenweg staat een eeuwenoude winterlinde (Tilia cordata) met een boomkapel op een kruispunt van vier wegen. Vroeger stond de linde in een open akkercomplex, maar vandaag is de omgeving grotendeels bebouwd. Deze solitaire boom heeft een stamomtrek van 4,52 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De grootste kroondiameter bedraagt 15 meter (opname in 2008). De oude lindeboom vormt een beeldbepalend object en heeft een representatieve groeivorm voor de soort. Als hoekboom markeert de linde een kadastrale grens. Hij vormt een historische eenheid met de boomkapel die is toegewijd aan de heilige Maria. Het kapelletje maakt deel uit van een lokale verering. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor. Zij zijn getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.

Volgens ‘de criteria voor de bescherming als monument van het belangrijkste gekende houtig erfgoed in Vlaanderen’ wordt een cirkelvormige zone met een straal van 27,5 meter rondom de boom (7,5 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) mee opgenomen in de bescherming. De percelen 187A2 en 187B2 met bebouwing vallen buiten de afbakening, alsook delen van de percelen 153C en 153D waar bebouwing aanwezig is.

Bron: Beschermingsdossier Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr. 25 (DB002306)
Auteurs:  Van Ormelingen, Jan