Kunstenaarswoning Paul Roemaet

Woning beeldhouwer Roemaet

Beschrijving

De kunstenaarswoning van beeldhouwer Paul Roemaet te Leuven is beschermd als monument. De bescherming omvat het volledige perceel met inbegrip van het woonhuis, het achterliggende atelier en de tuin.

Waarden

De woning van beeldhouwer Roemaet (1865-1939) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

omwille van de historische en architectuurhistorische waarde van het pand als goed bewaard herenhuis met poort doorgang in neotraditionele stijl, in 1903 gebouwd door medewerker en opvolger van Helleputte, Vincent Lenertz (1968-1914) als privé-woning voor beeldhouwer Paul Roemaet (1965-1938) die zelf instond voor de neogotische binneninrichting.
Beide figuren vormen belangrijke schakels in de neogotische beweging die zich in Leuven rond architect en politicus J. Helleputte concentreerde. Het atelier Roemaet kende een indrukwekkende productie voornamelijk in Brabant, Limburg en Antwerpen met als belangrijke realisaties de meubilering van de kapel van het godshuis te Tessenderlo en van het Heilig Hartpensionaat te Luik en dit in samenwerking met Helleputte.
Typerend voor de 'huisstijl' was de gedegen ambachtelijkheid, de hoge kwaliteit en archeologische precisie. De ruime, comfortabele herenwoning completeert het beeld van Roemaet zoals het uit recent onderzoek en studie naar voren kwam. Zij is eveneens illustratief voor de jarenlange vruchtbare samenwerking met V. Lenertz, die hier opteerde voor een neotraditionele vormgeving, typerend voor de eindfase van de neogotiek.

Diestsevest 58, 58A (Leuven)
De woning met atelier die beeldhouwer Roemaet in 1903 door V. Lenertz liet bouwen is ingeplant op een vrij breed en diep perceel halverwege de Diestevest.