Beschermd monument

Directeurswoning en gevels beluik

Beschermd monument van tot heden

ID
10395
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10395

Besluiten

Gebouwen van architect Geo Henderick
definitieve beschermingsbesluiten: 13-03-1996  ID: 2998

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De directeurswoning en gevels van het beluik zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de directeurswoning, de voorgevel van het aanpalend administratief gebouw, de poort van de werkhuizen Beauval en de gevels van het beluik.



Waarden

De directeurswoning met voorgevel van het administratief gebouw, de poort van de werkhuizen Beauval en de schermgevels van het beluik zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als één van de beste verwezelijkingen uit de art nouveau-periode van architect Henderick waarin zijn typische art nouveauvormentaal (plastische uitgewerkte gevels met klokgevelbekroning, pseudo-pilasters met boven de kroonlijst uitstekende topstukken, boogvensters) en kleurig materiaalgebruik aanwezig zijn.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Ensemble met directeurswoning en werkhuizen Beauval

Makelaarsstraat 47, Terneuzenlaan 48 (Gent)
Complex gebouw met directeurswoning, een administratief gebouwtje, een inrijpoort en achterliggende werkhuizen, gebouwd in opdracht van scheepsbouwer Beauval. Het ensemble met gevels in art-nouveaustijl aan de Terneuzenlaan dateert volgens archiefstukken van 1905 en is een representatief ontwerp van architect Geo Henderick.


Hoekhuizen en steegbeluik

Assenedestraat 1-10, 11, Terneuzenlaan 41-44 (Gent)
Twee dezelfde hoekpanden in spiegelbeeld aan weerszijden van een steegbeluik, namelijk de Assenedestraat, volgens archiefstukken in zijn geheel daterend van 1910 en naar ontwerp van architect G. Henderick. Baksteenbouw met bepleisterde en in verschillende kleuren beschilderde voorgevels met art-nouveau-inslag. Bakstenen beluikhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met getoogde muuropeningen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.