Middeleeuwse kelder

Middeleeuwse stenen

De kelder van een middeleeuws steen is beschermd als monument.

Waarden

Kelder van voormalig huis Onderstraat 36, thans deel van Hoogpoort 63, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Zowel de proporties van de kelder door zuilen in drie beuken opgedeeld, als de bladkapitelen met vierkante dekplaat met kwartholprofiel en kraagstenen met kwartbolprofiel met een uitstekende dekplaat, zijn uitermate decoratief en getuigen van het esthetisch aanvoelen en smaakoordeel van de 13de-eeuwse gebruikers.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : kelder van een middeleeuws pand, opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal (decoratieve kapitelen) en bouwtechniek (Opus Incertum, gewelven) eigen aan de 13de eeuw.

historische waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse erfachtige lieden in de 13de eeuw die betrokken waren in de internationale handel van deze steen via de Schelde, de levensader van het middeleeuwse Gent.

sociaal-culturele waarde

Burgerlijk pand getuige van de macht en het aanzien van de stedelijke Gentse handelselite in de 13de eeuw.

Middeleeuwse kelder

Hoogpoort 63, Onderstraat 36 (Gent)
Kelder van een middeleeuws pand, opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal (decoratieve kapitelen) en bouwtechniek (Opus Incertum, gewelven) eigen aan de 13de eeuw.