Hof ten Steen

Beschermd monument van 13-06-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Linter
Deelgemeente Orsmaal-Gussenhoven
Straat Helen-Bosstraat
Locatie Helen-Bosstraat 30 (Linter)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24133/103.1
  • 4.01/24133/122.1
  • OB001347

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

't Hof ten Steen

Helen-Bosstraat 30, Linter (Vlaams-Brabant)

Het Hof ten Steen omvat de restanten van een 16de-eeuwse heerlijkheid, van de omgrachte waterburcht bleven het algemeen silhouet, de kwadraatstructuur en de noordoostelijke hoektoren bewaard.

Beknopte karakterisering

Typologieburchten, schuren, stallen
Datering16de eeuw

Beschrijving

Het Hof ten Steen is beschermd als monument.

Waarden

Het Hof ten Steen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

voormalige zetel van een kleine heerlijkheid van de hertogen van Brabant, strategisch gelegen op de grens met het prinsbisdom Luik, vlakbij de Getebrug, en vanaf de 13de eeuw een leengoed in het bezit van de lokale dorpsheren. Als voorbeeld van een kleine middeleeuwse waterburcht waarvan nog belangrijke bovengrondse resten bleven bewaard is het Hof ten Steen van Orsmaal vrij uniek. Niettegenstaande de demping van de grachten en een vrijwel volledige heropbouw na de blikseminslag van 1868 appelleert het algemeen silhouet, de gesloten kwadraatstructuur, de poortingang aan de noordzijde en de ruime proporties van het huidige, op de oude funderingen opgetrokken hoevecomplex nog in sterke mate aan de vierkante waterburcht waarvan één van de vier ronde hoektorens bleef bewaard.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.