Villa Les Gnomes

Beschermd monument van 13-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Amandsberg
Straat Gustaaf Carelshof
Locatie Gustaaf Carelshof 4 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/536.1
  • 4.01/44021/853.1
  • OO000563

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Les Gnomes

Gustaaf Carelshof 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

Naar verluidt de eerste villa in de nieuwe verkaveling van het kasteelpark van het zogenaamd "Carelshof". Zogenaamd "Les Gnomes" en opgetrokken naar ontwerp van architect G. Henderick en daterend van circa 1930.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De villa Les Gnomes is beschermd als monument.

Waarden

De villa Les Gnomes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als intact behouden landelijke villa van 1932 ontworpen door architect Geo Henderick en naar verluidt de eerste villa in de nieuwe verkaveling van het kasteelpark van het zogenaamde Carelshof.

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een landelijke villa uit de tweede periode van het oeuvre van architect Geo Henderick, gerealiseerd in een eigen zakelijke doch volplastische stijl, aansluitend bij de Amsterdamse School en verzorgd in alle details met typische parabolische elementen, koepelende dakvormen, decoratieve gnoomfiguren bij de ingangsportiek en de in art-decoletters uitgevoerde huisnaam. De perfecte integratie in de omgeving draagt in grote mate bij tot zijn beeldbepalende waarde.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.