Parochiekerk Sint-Lambertus: omheiningsmuur

Omgeving van de parochiekerk Sint-Lambertus

De omheiningsmuur rond de Sint-Lambertuskerk met kerkhof is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het monument als volgt werd gemotiveerd: “als bakstenen constructie met schuingeplaatste steunbeertjes en ezelsrugafdekking, concentrisch aangelegd rond de kerk en het kleine kerkhof en er volledig mede harmoniërend.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000793, Kerkhofmuur, kerkhof met omgeving (dorpsgezicht), advies KCML (1987).

Waarden

De kerkhofmuur van de beschermde Sint-Lambertuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Sint-Lambertus

Steenweg 39 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden, ingeplant midden een cirkelvormig kerkhof met omringende manshoge bakstenen kerkhofmuur afgedekt door ezelsrug en met steunberen. Er zijn bijna geen bouwhistorische gegevens van de kerk voorhanden. Koor en transept klimmen nog op tot de gotische periode. Kerk deels aangepast en vernieuwd bij de vergroting tot driebeukige kerk met ingebouwde westtoren in het midden of derde kwart van de 18de eeuw.