Beschermde archeologische site

Kasteelsite van Schendelbeke

Beschermde archeologische site van tot heden

De bescherming omvat de kasteelsite van Schendelbeke.

Waarden

De kasteelsite van Schendelbeke is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

Het kasteel van Schendelbeke dateert uit late 13de of vroege 14de eeuw en speelde een rol in de versterking van de oostgrens van het Graafschap Vlaanderen en in de Honderdjarige oorlog. In 1453 werd het kasteel ingenomen en vernield door de Bourgondische hertog Philips de Goede. Na de verwoesting bleef het archeologisch bodemarchief nagenoeg onaangeroerd en in optimale omstandigheden bewaard, in tegenstelling tot heel wat andere kasteelsites uit deze periode. De site van het kasteel van Schendelbeke is dan ook een belangrijke archeologische zone en dient behouden te worden als een getuige enerzijds en met het oog op toekomstig onderzoek anderzijds.

Pijlekaartstraat (Geraardsbergen)