Knoteik met herinneringskruis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Volgens ‘de criteria voor de bescherming als monument van het belangrijkste gekende houtig erfgoed in Vlaanderen’ wordt een cirkelvormige zone met een straal van 27 meter rondom de knoteik (7 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Een knoteik (Quercus robur) met herinneringskruis, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 27 meter rond de boom, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de knoteik is een relict van een oude beheervorm die algemeen werd toegepast maar die nu zwaar onder druk staat en dreigt te verdwijnen. Het maatschappelijk draagvlak neemt de laatste jaren toe omwille van de esthetische appreciatie en de historische waarde van knotbomen. De desbetreffende knoteik is bovendien een grensboom langs de toegangsweg naar het kasteeldomein Appelkot en vormt een historische eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een herinneringskruis. Dit kruis werd opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog ter herinnering en heeft op lokaal vlak nog een belangrijke emotionele waarde.

de knoteik heeft een mooie representatieve en monumentale groeivorm.

Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Terspelt 20 (Merchtem)
Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.