Kasteel Achtendries

Kastelen en domeinen

Het kasteel Achtendries is beschermd als monument.

Kasteel Achtendries is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voorbeeld voor de architectuurgeschiedenis van een kasteel uit het laatste kwart van de 18de eeuw in classicistische stijl met gewitte bakstenen gevels, met goede verhoudingen en typische gevelordonnantie en achteraan toegevoegde 19de-eeuwse huiskapel.
als getuige van een in oorsprong laat-middeleeuwse, aanzienlijke woning, namelijk een kasteel uit het eind van de 18de eeuw waarvan een deel van de kelderverdieping een rest vormt van een constructie die vermoedelijk behoorde tot een versterkte herenhoeve uit de 15de eeuw.

Kasteeldomein Achtendries

Orchideestraat 51, 51A-C (Gent)
Huidig kasteel in classicistische stijl opgetrokken op de resten van een oudere constructie opklimmend tot de late middeleeuwen. Kasteel Achtendries bevindt zich in een gedeeltelijk behouden park. Ruim dubbelhuis met negen traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw met aanpassingen uit 19de eeuw.