Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuis en bijgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stadswoning

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het stadsgezicht als volgt werd gemotiveerd:
”De site achter het hoofdgebouw, waar zich steeds stapelplaatsen, stallingen en een brandstraatje hebben bevonden, speelden een belangrijke rol i.v.m. de 17de- en 18de-eeuwse havenactiviteiten aldaar.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000785, Lievekaai 1, advies KCML (1987).

Waarden

De bijgebouwen en gedeelte van de achtergevel van het gebouw zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Lievekaai 1, Sint-Widostraat 14-20 (Gent)
Beeldbepalend gebouw in bak- en zandsteen uit de 17de eeuw, verbouwd in de 18de eeuw. Huis van twee verdiepingen, aan de voorkant met een lijstgevel van zes traveeën onder zadeldak. De linker zijgevel, uitziend op het water, bestaat uit een trapgevel en een lijstgevel respectievelijk van twee en drie traveeën. Gelijkaardige rechter zijgevel in de Sint-Widostraat, maar bestaande uit een tweeledige in- en uitgezwenkte top van twee traveeën. Eénlaagse bijbouw achter het woonhuis, met zadeldak.