Huis de Pluim

Woningen

Het Huis de Pluim is met het achterhuis beschermd als monument.

Waarden

Het huis zogenaamd de Pluim is, samen met het achterhuis, beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als één van de oudste, meest authentieke en best bewaarde huizen van de straat met barokke voorgevel van 1627, gekenmerkt door gekoppelde, in zandsteen omlijste bovenvensters met flankerende, rijkelijk versierde cartouches en halsgevelvormig dakvenster met gebogen pseudo-fronton en in 1772 toegevoegde arduinen poortomlijsting;
als voorbeeld van een woon- en winkelhuis waarin de verschillende stijlevoluties in het interieur nog duidelijk merkbaar zijn namelijk met elementen uit de 17de, 18de en 19de eeuw, onder meer de laatgotische schouw, 18de-eeuwse stucplafonds, empiretrap en salonnetje met landschapsschilderingen op doek.
Als achterhuis met oude kern en gewelfde kelder, opklimmend tot de 17de eeuw, 18de-eeuwse verdieping met merkwaardig en voor Gent vrij uniek stucplafond in Lodewijk XIV-stijl en een bovenverdieping in Lodewijk XVI-stijl.

Huis de Pluim

Begijnengracht 75-77 (Gent)
Zogenaamde Huis de Pluim, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627". Verankerde, bepleisterde en beschilderde barokke voorgevel.